De eigen woning, een grote verantwoordelijkheid

Een eigen woning hebben, het is voor veel mensen een droom. Een eigen woning geeft u veel mogelijkheden. U betaald niet enkel om te wonen, maar de woning wordt na verloop van tijd ook van u. Dit in tegenstelling tot het huren van een woning. Veel mensen hebben het gevoel dat ze bij het huren van een woning hun geld ‘weggooien‘. Huren heeft natuurlijk ook diverse voordelen. Want er zijn bijvoorbeeld minder verplichtingen bij een huurwoning in tegenstelling tot bij een koopwoning..

Voordelen van huren

woningZo kunt u gemakkelijk de huur opzeggen als u wilt vertrekken. Bij een koopwoning is dit natuurlijk anders. Toch kiezen steeds meer jonge mensen ervoor om direct een woning te kopen. Vreemd is het ook niet. Met de lage hypotheek rente en relatief lage huizenprijzen maakt dit het vaak een zeer interessante optie. Zeker als mensen vast werk hebben en gemakkelijk een hypotheek kunnen krijgen bij een bank of hypotheekverstrekker.

Als u een woning gaat aanschaffen is het wel belangrijk om rekening te houden met uw maandelijkse budget. Mensen vergeten namelijk vaak wat het kost om te kunnen leven. Er zijn een aantal duidelijk zaken die u moet betalen, denk bijvoorbeeld aan de hypotheek en de kosten voor energie en water. Een goed budget maken kan ervoor zorgen dat u precies weet hoeveel u kunt besteden. Met een eigen woning is het tevens een goed idee om een potje te maken voor onvoorziene zaken. Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren dat snel moet worden vervangen. Denk aan een wasmachine die het begeeft of iets anders aan de woning dat moet worden vervangen.

Besparen op energierekening

besparen op energiekosten
Er is veel te besparen door goede isolatie te plaatsen

Uw maandelijkse lasten verlagen is ook een optie. Zo kan er bijvoorbeeld op de energiekosten (gas, elektriciteit) worden bespaard. U zou kunnen overwegen om van energieleverancier te wisselen. Soms zijn er aanbieders die een lager tarief bieden, zo kunnen uw kosten dalen. Het installeren van een nieuw model CV ketel kan ook bijdragen aan minder verbruik. Deze ketel gaan namelijk zuiniger met uw gas om en zodoende kan er gas en dus geld bespaard worden.

Een andere manier om energiekosten te kunnen besparen is het toepassen van isolatiematerialen. De woning wordt hiervan voorzien en dit zorgt ervoor dat de warmte beter binnen uw muren blijft. Een voordeel daarvan is spouwmuur isolatie laten plaatsen in uw woning. In de wintermaanden wordt er uiteraard meer verstookt om de woning warm te houden. Met goede isolatie is er minder nodig om uw woning warm te houden. U zult begrijpen dat dit veel op kan leveren.