Is uw ketel ook aan vervanging toe?

De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen vanuit consumenten om energie te besparen. Er zijn initiatieven om zelf energie op te wekken, denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Er zijn echter ook simpele dingen te doen om energie te besparen.

energie besparen hr ketelHet is bijvoorbeeld een goed idee om eens te beginnen bij je CV ketel. Dit is een apparaat dat vrij veel aardgas verbruikt, om bijvoorbeeld het huis te verwarmen of de het water. Hier wat op besparen kan dan ook zeer interessant zijn op de lange termijn. Zeker als uw ketel al wat ouder is (10 jaar+) dan zal een nieuw model stukken zuiniger in het verbruik zijn. Dat merkt u terug op de eindejaarsfactuur van uw energieleverancier. Omdat gas het duurste is (duurder dan elektriciteit) lijkt het logisch om hiermee te beginnen. Een nieuwe CV ketel is ook vele malen goedkoper in de aanschaf dan een set zonnepanelen voor een gemiddelde woning.

HR ketels verdienen zichzelf terug

Als uw ketel nog relatief nieuw is, dan is het natuurlijk onzin om deze te gaan vervangen. Zo kies voor een condensatieketel voor het beste rendement. Althans in de meeste gevallen. Gemiddeld moet een ketel toch wel 10 tot 15 jaar mee kunnen. Daarna is deze ongeveer afgeschreven. Als uw huidige ketel op zijn einde begint te komen, dan kan vroegtijdig vervangen best wel interessant zijn. U heeft dan natuurlijk weer enkele maanden garantie op de ketel. Meestal gaat er niets defect bij een gloednieuw model, maar het is wel prettig om hier zekerheid over te hebben.

De aanschaf van zo’n nieuw model is natuurlijk wel een investering. Dat is dan misschien ook wel een goede manier om ernaar te kijken. Door minder gas te verbruiken, zal de ketel zichzelf dan ook gemakkelijk terug kunnen verdienen. Als u dit over de levensduur van de ketel berekend kan dit om een flink bedrag gaan, die vaak een stuk hoger ligt dan de aanschafprijs van de ketel.