Warmtepompboiler; voordelig water opwarmen

warmtepompboiler badAls een woning geen eigen CV ketel heeft, wat bijvoorbeeld veel voorkomt in een appartement, dan wordt er veelal gebruik gemaakt van een boiler. Het is in feite een watertank die warm water bevat. Het water wordt opgewarmd middels elektriciteit. Het staat overigens niet echt bekend als een apparaat dat energiezuinig is. De boiler vreet veel elektriciteit, wat zorgt voor hogere rekeningen. Tel daarbij de stijgende elektriciteitskosten op en het is logisch dat er gezocht wordt naar alternatieven.

Welke oplossingen zijn er?

Ten eerst is het natuurlijk altijd een goed idee om wat bewuster om te gaan met uw energieverbruik. Wat minder gebruik maken van de douche kan bijvoorbeeld helpen. Ook uw boiler afstellen op een lagere temperatuur, zorgt doorgaans voor minder energie verbruik. Maar er zijn ook nog andere opties. Zo kunt u de boiler bijvoorbeeld vervangen voor een nieuw model. Als u weer kiest voor een elektrische variant van de boiler, dan zal het verbruik waarschijnlijk ongeveer gelijk blijven.

Als u echter overstapt op een zogenaamde warmtepompboiler, dan zal uw verbruik aanzienlijk gaan dalen. En dat kunt u terug gaan zien op uw energiefactuur aan het einde van het jaar. Zo’n apparaat is natuurlijk wel een investering, maar wel 1 die u geld kan besparen. De boiler is in feite niet anders dan een reguliere elektrische boiler. Het grote verschil zit hem in de manier waarop het water wordt opgewarmd. Waar een elektrische boiler gebruik maakt van een warmte element dat op stroom werkt, maakt de warmtepompboiler gebruik van de warmte die in de lucht aanwezig is.

Warmte uit de lucht halen, hoe werkt dat?

In de lucht is altijd een bepaalde warmte aanwezig. De boiler onttrekt deze warmte uit de lucht, perst het samen zodat de temperatuur stijgt en gebruikt dit vervolgens om het water op te warmen. Nog steeds zal er gebruik worden gemaakt van elektriciteit. De energie wordt echter gebruikt om de lucht samen te persen zodat er een hogere temperatuur ontstaat, niet om het water direct op te warmen. Door dit grote verschil wordt de energiebesparing gerealiseerd. En die is niet mis. Met een warmtepompboiler bespaart u tot wel 75% energie!